söndag 6 november 2011

Mellankrigstiden - översiktsplanering samt introduktion

Den närmsta tiden kommer vi arbeta med mellankrigstiden uppdelad i nedan följande områden. Dagar och uppgifter för läxor kommer uppdateras allteftersom.

Områden för mellankrigstiden:

* Läget i Europa-Tyskland straffas-inflation 

Läxa till tis 8 nov: Läs stycket "Bakgrunden" (sluta läs när ni kommit fram till Fascismen). Läs också om modet, hela inlägget, se klippet om inflation här:



Besvara följande frågor på ett dokument på din dator som du sparar under hela tiden vi arbetar med mellankrigstiden.:

Varför hade Tyskland skadestånd att betala?
Vad innebär begreppet inflation? Och vad kan Hyperinflation vara?
När fick vi kvinnlig rösträtt i Sverige? Skriv gärna ner några egna funderingar kring denna fråga.

* Ryska revolutionen



* Glada 20-talet



* Blues-Jazz



* Depressionen i USA - Kreugerkraschen

* Fascism - nazismhttp://historia2.se/index.php?option=com_content&view=article&id=83:3-vaegen-till-andra-vaerldskriget&catid=44:vaerldskrig-utrotning-och-terrorbalans&Itemid=92

9 kommentarer:

  1. 1.Varför hade Tyskland skadestånd att betala?
    För dem hade förstört en massa och dödat oskyldiga människor, torterat.
    2. Vad innebär begreppet inflation? Och vad kan Hyperinflation vara?Inflation=Höjning av prisnivån Hyperinflation= att det hände fort(?)
    3.När fick vi kvinnlig rösträtt i Sverige? Skriv gärna ner några egna funderingar kring denna fråga.
    Den 24 maj 1919, Tycker det var dumt av världen (männen) att dem var så besatta av att dem skulle ha kontroll. Undrar dock om världen skulle sett likadan ut om det ALLTID varit LIKA populärt och vanligt att kvinnor fick bestämma.

    SvaraRadera
  2. 1. Glada 1920-talet kallas den högkonjunktur som pågick från mitten av 1920-talet och som avslutades med en börskrasch i USA den 29 oktober 1929. Det "glada tjugotalet" präglades av en ekonomisk, social, konstnärlig och kulturell dynamism. Termen omfattar alla ämnesområden, men används mest inom ekonomi. Ofta var det de ekonomiska framgångarna som bäddade för framsteg på andra plan, till exempel teknik, vetenskap, konst och litteratur. På engelska kallas tidsepoken Roaring Twenties, Golden Twenties eller Happy Twenties, och på franska kallades de även "années folles" ("galna åren").[1] och på tyska "Goldene Zwanziger" ("Gyllene 20-talet"). Även om bråk och oroligheter förekom på många håll i världen, till exempel i Asien, Centralamerika och Östeuropa, klassas perioden ofta som framgångsrik i mänsklighetens historia, och innehöll även medicinska och vetenskapliga framsteg, samt kommunikationsförbättringar. För ungdomar rådde Jazzåldern, då jazzmusik var populärt. Nöjeslivet frodades i metropoler som New York, London, Paris och Berlin. Kvinnornas roll i samhället blev större, de blev mindre bundna till hemsysslorna, fick rösträtt och blev nu inte längre förtryckta av männens rättigheter. Många länder hade samtidigt infört allmän rösträtt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Glada_1920-talet
    2. Under största delen av 1920-talet blomstrade världens ekonomier. Första världskriget hade inneburit att företagen till stor del producerade vapen och krigsmateriel, och när freden kom behövde man ställa om till en fredlig produktion. Det gick relativt lätt. En anledning är att det hos befolkningen fanns ett uppdämt behov av konsumtionsvaror. Man hade pengar som man inte hade kunnat köpa något för under kriget, och som nu kunde spenderas. En annan anledning är att tekniken vid den här tiden sett en boom i uppfinningar med kommersiellt värde.

    Industrin gick alltså på högvarv, arbetslösheten var låg, lönerna höga och efterfrågan ökade alltså ännu mer. Man kallar decenniet för "det glada 20-talet".

    Under hösten 1929 kom så kraschen på Wall Street-börsen, och över en dag förändrades de ekonomiska förutsättningarna fullständigt. Det följande decenniet skulle bli allt annat än "glatt" - det skulle bli den stora depressionens årtionde. http://www.karlskoga.se/gymnasiet/724.html

    20-talsmodet är väldigt kännspakt med kortare fållar än tidigare, låg midja och raka linjer. Idealet var en slank och pojkaktig figur. Tidens mode förknippas ofta med knä- långa klänningar, med egentligen steg fållarna uppåt gradvis och knäna syntes bara ca 1926-1928. Silhuetten var ändå tubformad årtiondet igenom. En känd designer som slog igenom på 20-talet var Coco Chanel. Det var hon som år 1926 skapade den lilla svarta, ett plagg som levt kvar sedan dess i olika variationer och som ledde vägen mot ett mera standardiserat mode. Bilden t.v. visar den teckning av Chanels lilla svarta som publicerades i Vogue med beskrivningen "a Ford signed Chanel".

    Hollywood blev en viktig inspirationskälla på 20-talet då biobesök blev ett populärt fritidsnöje. Filmstjärnorna, såsom Claudette Colbert, blev beundrade idoler och publiken ville efterfölja den stil de bar på vita duken och i tidningsbilder. Vid sidan av skådespelarna var även de kungliga viktiga trendsättare. En person vars stil man följde noggrannt var den brittiske tronföljaren prins Edvard av Wales, blivande kung Edvard VIII och efter sin abdikation hertig av Windsor. Han väckte ofta uppmärksamhet med okonventionella klädval som sedan blev högsta mode.
    http://www.users.abo.fi/sjylha/mode.htm

    hehe, jag hittade en del...

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vad var det glada 20:talet?
    Det var ett årtionde då mycket förändrades. Efter de hemska krigsåren under första världskriget ville folk ha det trivsammare. I USA uppstod en ny sorts musik, jazzen. Till den kunde man dansa foxtrot, charleston och andra moderna danser. Många äldre blev förfärade av det de såg och hörde. Även de nya frisyrerna och det nya klädmodet upprörde många. Kvinnor lät klippa sitt hår till den tidstypiska korta "shingelfrisyren". Under perioden spreds också tidens klädmode bland folket på ett mer omfattande sätt än tidigare. Influenser kom bland annat från Hollywood efter att biografer blivit allmänt förekommande i städerna. På 1920-talet blev det också vanligt att lyssna på radio. Samtidigt ökade filmintresset. I början var det stumfilm, men i slutet av 1920-talet slog ljudfilmen igenom.

    Folk hade fått mer tid över för nöjen. Från USA spreds den nya masskulturen ut i världen. Det var i samband med det, som begreppet ”det glada 20-talet” myntades.

    Källa: http://www.so-rummet.se/
    (jag har bara kopierat texten...)

    SvaraRadera
  5. Vad var det glada 20 talet?

    Efter kriget ville folket ha en trivsammare vardag. En ny sorts musik började komma till usa - Jazzen. En slags balndning mellan blues och gospel. Ett nytt sorts mode influerade många kvinnor. De började bära kjolar som slutade vid vaderna, och många flickor klippte sig i en kort frisyr. Man ville helt enkelt ha en roligare efter att ha varit med om kriget.
    källa:http://moderesan.blogg.se/2011/january/1920-talet.html

    SvaraRadera
  6. Efter kriget ville folket ha en bättre, lugnare och skönare vardag. En ny sorts musik började komma till Amerika - Jazzen. En slags blandning mellan blues och gospel. Ett nytt sorts mode kom till. De började bära korta och färgglada kjolar och många kvinnor klippte sig i en kort frisyr. Man ville helt enkelt ha en roligare och bättre efter att ha varit med i kriget. Jag tror TV, första sändningen kom 1928?

    Källor: Gustavs huvud och wikipedia :)

    SvaraRadera
  7. glada 20-talet var en Högkonjuktur i USA, London, Berlin & Paris, det var även nu som Jazz musiken. Afro amerikanerna ville ha bättre jobb och flyttade till norra delen av USA och drog då med sig sin kultur in till NY och spred även musiken, blues. Folk började bli mer intreserade av musiken och det var inte alls ovanligt att man ägde något instrument hemma. Men 1929 så blev det en krach med pengarna igen, och det var slutet av "glada 20-talet" och jazz musiken (eller inte slutet men det slutade vara så populärt)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Roaring_Twenties
    http://library.thinkquest.org/C005846/categories/artliter/artslit.htm
    http://library.thinkquest.org/C005846/categories/artliter/artslit.htm

    SvaraRadera
  8. det var en högkonjuktur, man hade råd att ha kul och det fanns mycket kultur.

    // saga

    SvaraRadera