måndag 28 november 2011

Läxa åk 89 tills imorgon tisdagen den 29 november

Vad var det Glada 20-talet för något? Sök, och ange källa.

Du ska också kolla in filmklippet i inlägget här! I inlägget med filmklippet, detta inlägget alltså, ska du också skriva ditt svar på ovan fråga i kommentarsfältet.


För att vara övertydlig: Du ska inte lämna ditt svar på detta inlägg.

Mvh

Per

2 kommentarer:

  1. 1.Varför hade Tyskland skadestånd att betala?
    För dem hade förstört en massa och dödat oskyldiga människor, torterat.
    2. Vad innebär begreppet inflation? Och vad kan Hyperinflation vara?Inflation=Höjning av prisnivån Hyperinflation= att det hände fort(?)
    3.När fick vi kvinnlig rösträtt i Sverige? Skriv gärna ner några egna funderingar kring denna fråga.
    Den 24 maj 1919, Tycker det var dumt av världen (männen) att dem var så besatta av att dem skulle ha kontroll. Undrar dock om världen skulle sett likadan ut om det ALLTID varit LIKA populärt och vanligt att kvinnor fick bestämma.

    SvaraRadera
  2. Det glada 20-talet, slutet av första världskriget, var en tid då många positiva händelser ägde rum. I Sverige fick vi kvinnlig rösträtt 1921 och 1925 kom den första ljudradion hit. Då föddes också Sveriges Radio. Ett annat stort ögonblick var när de sände den första TV sändningen år 1926 i Storbritannien. Sen så kom 1927, året då Charles Lindbergh blev den första mannen som gjorde en ensamflygning över Atlanten och året efter (1928) gjorde Alexander Fleming en stor upptäckt, inget mindre än penicillinet. 1920-talet var som sagt ganska glatt men avslutades inte lika bra som det började. Det var nämligen 1929 som den stora börs kraschen i USA kom, Wall Street-kraschen. Den kallades så för att den startade på börsen på Wall Street, Manhattan, New York. Det var också den som blev inledningen till den stora depressionen i USA och Europa på 1930-talet.

    Jag hade från början en mycket bättre och längre text men när jag skulle posta den i en kommentar försvann den och jag var därför tvungen att skriva om texten. Den blev inte lika bra som första gången, tyvärr.

    Jag använde mest anteckningarna jag hade från genomgången du hade om glada 20-talet för ett tag sen men också ett par länkar för att hitta mer fakta runt dem punkter jag inte hade så mycket information om. Eftersom jag redan hade hyfsat mycket fakta sökte jag inte så brett efter mer information. Det är därför det är Wikipedia länkar jag använt mig av.

    Länkar:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Wall_Street-kraschen
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Charles_Lindbergh
    http://sv.wikipedia.org/wiki/1920-talet
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming

    SvaraRadera